OFICIÁLNÍ WEB VLADIMÍRA MERTY

Nejbližší koncerty

 

Právě vyšlo:

 

Písničkářství je stav duše
Popelnicový román

 

Vladimír Merta - Popelnicový román

Promo zajišťuje reklamní agentura Walter Kirschner.

Mailový kontakt

Můžete mi napsat zprávu na vladimir.merta@gmail.com, ale nezlobte se, prosím, když v záplavě korespondence třeba neodpovím.

Ukázky z alb

  Ukázky z alba PODKROVNÍ PÁSKY

 

  Ukázky z alba DOMILOVÁNO

 

  Ukázky z alba NIKDO V ZEMI NIKOHO

 

  Ukázky z alba STRUNY VE VĚTRU

 

  Ukázky z alba VČEREJŠÍ VYDÁNÍ

Další hudební ukázky
Tipy

Album Stará!
si můžete objednat
v internetovém knihkupectví vydavatele Lékařský kompas
nebo zde v e-shopu
.


Stará!

Album Domilováno
si můžete objednat
v internetovém knihkupectví vydavatele Lékařský kompas
nebo zde v e-shopu
.


Domilováno

Album Nikdo v zemi nikoho
si můžete objednat
v internetovém knihkupectví Lékařský kompas
nebo zde v e-shopu
.


Nikdo v zemi nikoho

 

SupraphonOnline
On
Sleevenote

Bluesmani z Kalifornie poprvé - a díky vám snad ne naposledy - u nás. Jam session, bar a hromada pohodové muziky. Tom a Kenny přednášejí blues na univerzitě! Přijďte si pro malou post-Portovní lekci. Vzpomínáte na plakát z loňského léta? Sultán a Tyrl! … Tihle dva bluesmani ze Santa Barbary, což je tam dole u nás v Kalifornii, si přijeli zahrát a na kus řeči. Portu nestihli, hráli na konkurenčním festivalu ve spřáteleném Německu. Oba mají za sebou sólová kytarová alba. (Ballova Guitar Music u Kicking Mule Records obsahuje i transkripce Bachových loutnových skladeb, hraných ovšem folkařsky, na jumbu s kovovými strunami. Svůj obor nejen vystudovali, ale dokonce jej přednášejí na Kalifornské univerzitě. Čestný doktorát složili na nádvoří brněnské radnice i v milotickém amfiteátru, sklípcích v Uherském Hradišti, přehodili výhybku směrem na Ostravu, a skončili v pragocentrickém klubu na Petynce. Odtud je i tato nahrávka Vladimíra Merty jeho po Šafránu vonícího ARTeMu. Kazeta zahajuje edici hudebních událostí a vychází díky benevolenci obou hráčů jako jejich příspěvek ke srovnání naší a světové scény. Ze slavných hráčů, s nimiž se dělili doposud o pódium, vybírám Emmylou Harris, B. B. Kinga, Leo Kottkeho, Billa Monoroea, Randy Newmana a Michelle Shocked. Společnost Flying Fish v roce 1986 udělila titul Album roku jejich desce Bloodshot Eyes, stali se duem roku, vyhráli titulní píseň roku ( Hillbilly Jazz, zpíval Vassar Clements), a do čtvrtice výroční cenu za domácí nahrávku.

Ball vlastní vzácnou sbírku starých bakelitových desek, ze kterých donekonečna čerpá inspiraci pro harmonikové výlety proti proudu času. Několik let studoval na místě hudební kořeny a etnografické zvláštnosti Laosu, Bangladéše, Venezuely a Kanárských ostrovů. Zpívá bez „černé“ manýry, a přesto hluboce stylově.

Recenzenti poukazují na uvolněnost a zábavnost jejich prezentace, jedinečnost úprav věčných témat, komunikaci s publikem, plynulost tradice a zemitost osobního vkladu. A angličtině tyhle pochvaly znějí bluesověji. Duo je pádným příspěvkem do nekonečných diskusí o oprávněnosti bílých a navíc vzdělaných muzikantů hrát blues. Bí el YOU ES í…, jak autenticky spelloval jeden v nezapomenutelném dokumentu o Newportském festivalu.

Sultan je bezesporu kytarový virtuoz, jeden z recenzentů si při poslechu představoval jeho prsty jako miniaturní Arnoldíky Schwarzeneggery. Kluci jsou to hodní, dovedou lidi pobavit, nečekejte žádnou upracovanou levicově bluesovou propagandu. Kenny je autorem příručky Acoustic Blues Guitar (Centerstream Publications). Oba se objevují i v mé dvoukazetové videoškole, kterou si, prosím, objednávejte předem. Společný jam byl pro mě strhujícím, nenazkoušitelným zážitkem, a dostává se k vám v syrové podobě autentického záznamu.

Jejich „mojo“ pracuje jako švýcarské hodinky… - konstatuje Night Light Magazine. Doufám, že jsem je příliš nezpozdil. Mrzelo mne, že jste se nepřišli podívat na živý koncert. Zkusím ve stejném období uvést každoročně další hráče. (Skvělou zpěvačku-harfenistku Loreenu McKennitt z Kanady?)

Zapamatujte si tedy slogan

On the road with…

A jestli nás nenecháte na holičkách jako loni, zkusíme to častěji.

Váš Vladimír Merta

Zpět